Живей в сегашно време!

Замисляли ли сте се, как е най-добре да живеете и по какъв начин трябва да възприемате миналото, настоящето и бъдещето? Кога човек се чувства най-добре и към кой времеви период е препоръчително да насочи вниманието си? Несъмнено това е настоящето, защото бъдещето още не е дошло, а миналото вече го няма.

Ние живеем в момента, усещаме в момента и мислим в момента. Ако не обръщаме достатъчно внимание на настоящето си, то може никога да не е добро за нас. Ще извадя предимствата и недостатъците на различните периоди от живота ни, за да стане по-ясно това, което искам да кажа.

  1. Далечно минало: то е отминало отдавна – колкото и да мислим за него, няма да го върнем или променим. Можем само да се опитаме да забравим лошото и да се поучим от него. Не трябва да забравяме доброто, но не е хубаво да мислим за него с носталгия и да съжаляваме, че е отминало. Далечното минало трябва да остави отпечатък в съзнанието ни, но не и да ангажира мислите ни непрекъснато.
  2. Близко минало: то също е отминало, но все още имаме пресни спомени за него. Лошото, което се е случило, ни кара да го преживяваме. Хубавите случки все още ни радват, но все пак те са отминали и в момента не сме в същата еуфория, както когато са се случили.
  3. Настояще: то представлява сегашния момент, случва ни се СЕГА. Настоящето е единственото време, в което ние изпитваме реални емоции и чувства, мислим и разсъждаваме. То е най-истинско и за това трябва да му обърнем най-голямо внимание. Всичко друго е илюзия, старите снимки показват нещо отминало, а плановете за бъдещето са несигурни. Настоящето е напълно реално, от него се определя нашето щастие или нещастие. Лошото, което ни се случва в момента, усещаме най-силно, а доброто преживяваме най-истински.
  4. Близко бъдеще: то предстои, но още не се е случило. Ние не знаем какво е, но се надяваме да бъде добро. Притесняваме се да не ни се случи нещо лошо, но това е излишно, защото не сме сигурни, че ще стане така. Не е нужно да се тормозим за нещо несъществуващо. Чакаме с нетърпение това, което силно желаем, но то може да не се случи и да се разочароваме. Ако се случи, ние ще бъдем доволни, но тогава времето ще бъде СЕГАШНО, за това е най-добре докато чакаме, да съумеем да изживеем моментните си мигове.
  5. Далечно бъдеще: това е най-неясното време, за което не можем да правим никакви планове. Надяваме се да ни се случи нещо хубаво и се страхуваме от лошото, но същевременно не мислим толкова за това бъдеще. То е много далечно и непредсказуемо.

Това са предимствата и недостатъците на времената в нашия живот. Всеки живее в сегашния момент и усеща това, което му се случва. Не е добре да живеем само с надежди за бъдещето или да се успокояваме с миналото. Естествено, трябва да правим бъдещи планове и да постигаме целите си, но без да пренебрегваме настоящето. Много хора правят тази грешка и чакат с нетърпение да им се случи нещо, без да осъзнават, че пропиляват живота си в чакане. Други живеят в миналото и не оценяват сегашния момент.