Всички са егоисти

Хората са егоисти – в по-малка или по-голяма степен. Това не е лошо и е нещо напълно естествено. Егоизмът в много случаи помага, защото се грижи за нашето самосъхранение и ни предпазва.

Какво всъщност представлява егоизмът? Това е начин на поведение, който ни кара да изберем себе си пред някой друг, да защитаваме своите собствени интереси, пред тези на останалите. Сами разбирате, че ако не сме егоисти, няма как да се погрижим за собственото си съществуване.

Егоизмът трябва да е умерен, някои прекаляват с него и мислят само за себе си, като не зачитат околните. Крайностите не са добри, не трябва да сме прекалено егоистични, но не трябва и да страдаме от липса на егоизъм. Той ни помага и се грижи за нас.

Хубаво е човек да притежава известна доза егоизъм, дори по отношение на своите близки хора. Ако една майка дава всичко от себе си за своите деца, а не мисли за собствените си нужди и се пренебрегва, тя ще им навреди повече, отколкото ще им помогне. Децата усещат всичко и ще разберат, че има нещо нередно, което кара майка им да се чувства зле. Те в никакъв случай няма да са добре, ако майка им е нещастна или има някакви проблеми. А какво ще стане, ако тя се разболее и не може да се грижи за тях?

За да се чувстваме добре, както и всички около нас, ние трябва да мислим първо за себе си, а след това за останалите. Ако не се чувстваме добре и не сме щастливи, нашите близки също няма да бъдат.

Има изключения разбира се, екстремни ситуации, при които можем да се жертваме за някой друг, но като цяло е хубаво да притежаваме умерена доза егоизъм в себе си.

Дори и хората, които изглеждат изключително всеотдайни и правят всичко, за да помагат на другите, имат егоизъм в себе си. Те правят всички тези неща по някаква причина, чувстват се добре, когато помагат, а това задоволяване на желанието им за всеотдайност също може да се нарече егоизъм.