Всеки трябва да има цел

Всеки трябва да има цел, която да преследва. Каквато и да е тя, никой не бива да живее безцелно. Когато нямате цел, вие не разбирате смисъла на живота. Живеете ден за ден, а това никак не е добре, защото със сигурност няма как да ви харесва един такъв живот.

Безцелно живеят животните. Те не искат нищо друго, освен да се чувстват в безопасност и да са сити. Имат някои инстинкти за самосъхранение и оцеляване, но с това се изчерпва всичко. Животните се чувстват добре, живеейки такъв живот, защото на тях не им е нужно друго. Те имат чувства, способни са да се радват и да страдат, но не си поставят дългосрочни цели и нямат планове като нас.

При хората не е така. Тяхното мислене е различно. Един човек не може да бъде щастлив, живеейки безцелно. Така сме устроени, постоянно търсим, непрекъснато искаме повече и повече. Не е хубаво да се прекалява с това, но когато нямаме цел, ние не се чувстваме добре.

Много хора живеят ден за ден и си мислят, че нямат нужда от цел, но това не е така. Всеки иска да постигне нещо, но дали от мързел, дали от нежелание или незнание, някои хора не правят нищо. Живеят безцелно и не знаят какво да правят. Чувстват се непълноценни, изпитват празнота, а не осъзнават от къде идва тя. Когато някой има цел, той знае какво да прави, стреми се да я постигне и това осмисля живота му.

Спортистите имат цел, преследват я с години и изпитват истинско удовлетворение, когато я постигнат. Но дори да не успеят да я осъществят, самия процес, докато я преследват, ги кара да се чувстват значими,. Не е нужно да сте спортисти, за да се чувствате като тях. Вашата цел може да е друга, но задължително трябва да я имате.

Ако още не сте си поставили нещо за цел, направете го! Когато я постигнете, намерете си нова! Винаги трябва да преследвате нещо, да изучавате и откривате!

Не си мислете, че целта винаги трябва да е физическа – да имате пари, да постигате финансови успехи или да притежавате това, което никой друг няма. Материалните цели в повечето случаи са непотребни и е добре да се замислите, преди да ги преследвате.

Ако се чувствате зле и искате да постигнете нещо, знайте, че имате проблем. Целта определя вашата мотивация и ви кара да се чувствате живи, но не може да се използва като тапа за липси. Ако усещате празнота и смятате, че нещо ви тежи, тогава по-добре се концентрирайте върху проблема си и не търсете заестители, с които да го прикриете.

Целта ви трябва да бъде свързана с развитие, а не с поправяне и лекуване на рани. Най-висшата цел, към която всеки трябва да се стреми, е мъдростта, защото колкото по-мъдри ставате, толкова по-спокойни и удовлетворени ще бъдете.