Разбирателството между хората

Разбирателството между хората не е толкова сложно. То е по-различно от нещата, които правим самостоятелно, защото е двупосочно и не зависи само от нас. Въпреки това, ние можем да го контролираме до голяма степен и да го тласнем в една или друга посока.

Ако човек се опитва да разбере другия и се стреми да поддържа хармонията, в повечето случаи това ще доведе до положителен резултат. Винаги има изключения, но все пак не можете да очаквате добро отношение, при положение че вие се държите зле. Ако се стремите да постигнете спокойно общуване и игнорирате нападките от другата страна, ще ви е много по-лесно.

Има хора, с които няма да можете да се разберете, за това е добре да ги избягвате. Не трябва да се оставяте да бъдете „мачкани“, но не добре и да се карате с някого. Можете по много интелигентен начин да се измъкнете от всяка ситуация. Ако се ядосвате и крещите, няма да постигнете нищо. Спокойното общуване ще доведе до много по-добър ефект.

Ако отсрещният човек няма желание за постигане на консенсус, ако каквото и да правите, той продължава да се държи зле и не възприема опитите ви за създаване на хармония в отношенията ви, по-добре не се занимавайте с него! Разбирателството е двупосочно, при него и двамата участници трябва да положат усилия за неговото осъществяване.

Трябва да правите компромиси без да изневерявате на принципите си. Ако човекът срещу вас не ви разбира, ако не иска да ви приеме такива каквито сте, имате два варианта – да се промените или да не се занимавате с него. Ако мислите че е прав, тогава е добре наистина да положите усилия и да поправите грешките си. Ако сте убедени, че той греши, но въпреки това настоява да се промените, по-добре е да избягвате контактите с този човек. Разбирателството с него ще бъде трудно и мъчително.

Все пак, първо трябва да се опитате да оправите нещата, защото вие избирате с кого и как да се държите. Не бързайте да обвинявате другите, а най-напред потърсете проблемите в себе си. Често хората не виждат собствените си грешки. Ако не се разбирате с някого, той не е виновен за това, много е вероятно вашето отношение към него да е грешно. Ако смятате, че правите всичко правилно, но въпреки това не можете да стигнете до добри отношения с този човек, значи или той няма достатъчно желание за това, или не сте съвместими. Не си заслужава да правите напразни опити, които са обречени на провал.

Не трябва да позволявате да ви контролират и да ви заповядват, това не е разбирателство. Всеки трябва да има собствени мисли и желания, всеки трябва да се съобразява с другия и да прави компромиси в допустими граници. Ако смятате, че наистина искате да се разбирате с някого, направете всичко възможно това да се случи, положете достатъчно усилия и се опитайте да го осъществите, но ако видите че отсреща няма достатъчно желание и мотивация за това, по-добре се откажете. Все пак, разбирателството е двупосочно и не зависи само от вас.

Ако обстоятелствата са такива, че няма как да се отървете от някого, с когото не се разбирате – например ако работите заедно, опитайте се да ограничите контактите си с него, но винаги се дръжте добронамерено и не отговаряйте на провокациите му. Само по този начин ще успеете да постигнете баланс в отношенията ви. Ако и вие се държите враждебно, може да стане много по-лошо. Винаги има начин да се справите с когото и да било, просто трябва да го откриете.