Няма добро и лошо

Доброто и лошото не съществуват, те са плод на нашето възприятие за света. Всеки разбира доброто по различен начин, всеки гледа на лошото от различен ъгъл. Всичко зависи от гледната точка. За едни убийството е най-лошото нещо на света, за други то е съвсем нормално нещо.

Тук не искам да кажа, че е хубаво да се убива, не ме разбирайте погрешно. В мислите на един здравомислещ човек едва ли убийството би могло да не изглежда ужасно, но мащабно погледнато не е така.

Представете си, че наблюдавате цялата вселена от някъде и за вас хората са като едни прашинки. Ако една прашинка премахне друга, въобще няма да обърнете внимание. За вас това ще е нещо небрежно и едва забележимо. Такава ще е вашата гледна точка, но да видим гледната точка на хората. За тях това може да е най-ужасното нещо на света.

Съществуват много такива примери. Използвах убийството, защото с него по-лесно се разбира какво искам да кажа.

Добро и лошо не съществува и това е факт. Доброто при хората се определя от тяхното възпитание и средата в която живеят. Представете си един човек, който е живял в нормално семейство. За него убийството ще е нещо жестоко. Той въобще няма да се замисли и веднага

ще го определи като лошо, ако го попитате. Сега си представете човек, живял в канибалско племе, който е роден и израснал там. Той още от дете ще помни убийствата, за него те ще са в реда на нещата. Ако го попитате какво мисли за тях, най-вероятно ще ви каже, че са напълно нормални. В неговите мисли убийството на човек, ще е свързано с храна.

Може би горните примери ви изглеждат странни, но такава е действителността. Те доказват, че едно и също нещо може да изглежда по коренно различен начин в очите на различни хора.

Когато гледате лъв, който убива антилопа, какво си мислите? Някои от вас ще съжалят жертвата, други ще си кажат, че това е нормално и лъва трябва да се нахрани. Самият лъв едва ли ще изпита жал към животното, за него то е просто храна. Антилопата ще мисли по коренно различен начин от лъва и т.н. Както виждате, едно и също нещо може да изглежда по много начини, в зависимост от възприятието и гледната точка.

Доброто и лошото не съществуват, всичко е едно и също. Кое да бъде добро и кое лошо, определяме самите ние. Нашето общество е избрало еталони за доброто и лошото. Ние просто се придържаме към тях. В днешно време разбиранията са едни, преди са били по-различни. В бъдеще най-вероятно също ще се променят. Тълкуването на добро и лошо се променя с времето, а ние се стремим да се нагаждаме към общественото мнение. Това не е лошо, напротив. Ако не се приспособяваме към света в който живеем, ще сме странни и различни.