Нищо не е сигурно

Никога не можем да бъдем сигурни в нищо, затова трябва да имаме известна доза съмнения. Много често сме убедени в дадено нещо, а впоследствие разбираме, че сме грешали. В такива ситуации трябва да признаваме грешката си и да се поправяме. Някои хора продължават да държат на своето, дори и след като са разбрали, че не са прави.

Колкото и да сме убедени, с каквито и доказателства да разполагаме, винаги трябва да допускаме, че може да грешим. Шансът да не сме прави е реален и съществува. Винаги може да се случи нещо непредвидено и да излязат наяве факти, които да опровергаят всичко, в което сме били абсолютно сигурни.

Много често се случва, да сме абсолютно убедени в нещо, което впоследствие да се окаже грешно. Новината ни идва като гръм от ясно небе, ние въобще не сме очаквали такъв обрат и не сме подготвени за него. Именно поради тази причина трябва да знаем, че винаги има изключения. Преди са смятали Земята за плоска, сега това твърдение ни изглежда абсурдно, но хората са вярвали и са били убедени, че е така.

Дори и най-сигурното нещо не е сигурно. Да предположим, че гледате пред себе си една чаша. Вие сте напълно сигурни, че тя е пред вас и я виждате в момента. Представете си, че изведнъж някой ви заявява, че това не е чаша. Причините могат да бъдат много – може би халюцинирате, може би някой се опитва да ви измами, може би сънувате, виждате холограма и т.н. Могат да се появят куп фактори, поради които пред вас да няма реална чаша. Въпреки това, вие сте били абсолютно убедени, че тя е точно пред погледа ви. Вашата стопроцентова сигурност е нарушена.

Естествено, горният пример е напълно измислен, но от него става ясно, че абсолютно нищо не може да бъде сигурно, дори и очевидното. В нас винаги трябва да има известна доза съмнение, колкото и минимална да е тя. Ако вярваме сляпо и не допускаме друга вероятност, много често ще бъдем далеч от реалността.