Неосъзнатото затъпяване

На всеки му е приятно, когато прави нещо интересно или се забавлява. На пръв поглед, тези неща са безобидни и не могат да доведат до нищо друго, освен до положителни емоции, но дали наистина е така?

Мислете мащабно и вижте цялостната картина! Разбира се, че е хубаво да се забавлявате и да вършите неща, които ви доставят удоволствие, но всичко трябва да е в определени граници. Ако човек постоянно търси положителни емоции, значи се опитва да компенсира някакви липси.

Какво получавате от присъствието си във фейсбук, например? Научавате ли нещо полезно или търсите предимно клюките и смешните клипчета и картинки? На какво ви учат „забавните“ участници в телевизионните реалити формати, които нямат елементарна обща култура, не могат да се изразяват или да пишат грамотно, но въпреки това демонстрират високо самочувствие?

Съсредоточаването върху гореизброените „безобидни“ неща води до неосъзнато затъпяване. Всеки човек, независимо кой, трябва да насочи по-голямата част от вниманието си върху сериозните и важните аспекти, които са ползотворни както за него, така и за тези в обкръжението му. Естествено, това не означава, че никога не бива да се гледат смешни и забавни неща, но трябва да има контрол.

Замислете се! За да се развивате, в която и да било сфера, трябва да учите непрестанно, да се интересувате и да попивате нови знания. Ако вместо това, предпочитате да се забавлявате, неусетно пропилявате времето си, а то е по-ценно от всичко, защото е силно ограничено и никой не знае колко от него му остава. Много по-добре е, след края на всеки ден, да си дадете равносметка и да си кажете наум: „днес научих нещо ново“ или „днес постигнах нещо ново“, отколкото „днес се забавлявах много“.

Забавленията са хубави и дори препоръчителни, но в умерени количества – в паузите между важните неща. Ние сами осмисляме живота си и му придаваме стойност. Всеки сам решава какви приоритети да има. Ако смятате, че нямате нужда да постигнете нещо съществено и искате да живеете ден за ден, без да имате развитие, тогава имате пълната свобода да се забавлявате непрестанно. Ако, обаче, имате за цел да сте нещо повече от това, което сте в момента и искате да осмислите съществуването си, тогава трябва да положите нужните старания и да ограничите безсмислените дейности до минимум.

Всеки човек се чувства добре, когато мислите му са спокойни, умът му е бистър, а лошите чувства са сведени до минимум. Всичко това може да се постигне единствено чрез правилно мислене, без значение от външните фактори. Ако някой смята, че може да постигне нещо подобно с пари, предмети или забавления, трябва да се замисли поне още веднъж. Колкото повече се развивате в това, което харесвате, толкова по-добре ще се чувствате и ще имате още по-голяма мотивация развитие.