Не обиждайте

Едва ли има човек, който не е обиждан никога. Каква е причината за обидите и трябва ли да се засягате от тях? Ясно е, че когато някой ви обижда, той цели да ви унижи по някакъв начин, да ви накара да се чувствате зле. В повечето случаи това наистина се случва, но всъщност, не е правилно да реагирате така.

Ако някой ви обижда, това е ясен признак, че той има някакъв проблем. Никой здравомислещ и нормален човек, който няма проблеми, не би си позволил да обиди когото и да било. Обидата е защитна реакция, която действа като щит. Обиждащият се опитва да се предпази от опонента си, като използва силни думи, които в повечето случаи са без основание.

Няма защо да се впечатлявате от такива думи. Този, който ги изрича, със сигурност се чувства по-зле от вас в момента. Той няма друг начин да се бори с вас, не намира подходящи думи да обори твърденията ви и прибягва до обидите. Когато ви обиждат не отвръщайте, а замълчете! Както знаете „по-умния отстъпва“. В случая, този който обижда със сигурност не постъпва умно, след като го прави. Не е нужно да падате на неговото ниво. Кажете каквото мислите и приключете спора, защото той е безсмислен.

Не си позволявайте да обиждате другите! Това е признак на слабост. Ако целта ви е да засегнете някого, можете да го постигнете с добре подбрани думи. Ако обиждате, единственото нещо, което ще постигнете, е да изглеждате глупаво.