Живей в сегашно време!

Замисляли ли сте се, как е най-добре да живеете и по какъв начин трябва да възприемате миналото, настоящето и бъдещето? Кога човек се чувства най-добре и към кой времеви период е препоръчително да насочи вниманието си? Несъмнено това е настоящето, защото бъдещето още не е дошло, а миналото вече го няма.

Цялата публикация „Живей в сегашно време!“

Емоциите и разсъжденията

Емоциите и разсъжденията са две противоположности. По-емоционалните хора разчитат повече на чувствата си, отколкото на трезвата преценка. От друга страна, мислещите хора взимат своите решения на база разсъжденията си. И двата варианта не са лоши, но от тях може да се определи типа на човека – по какъв начин той гледа на живота, как взима решения, от какво се влияе и т.н. Цялата публикация „Емоциите и разсъжденията“

Неосъзнатото затъпяване

На всеки му е приятно, когато прави нещо интересно или се забавлява. На пръв поглед, тези неща са безобидни и не могат да доведат до нищо друго, освен до положителни емоции, но дали наистина е така?

Цялата публикация „Неосъзнатото затъпяване“

Разбирателството между хората

Разбирателството между хората не е толкова сложно. То е по-различно от нещата, които правим самостоятелно, защото е двупосочно и не зависи само от нас. Въпреки това, ние можем да го контролираме до голяма степен и да го тласнем в една или друга посока.

Цялата публикация „Разбирателството между хората“

Полезни ли са съмненията?

Всички хора изпитват съмнения. При някои дозата е сравнително малка, но при други тя прекрачва границите на нормалното. Какво всъщност представляват съмненията и дали ни вредят? Има ли полза от тях или трябва да се опитаме да ги изкореним от съзнанието си?

Цялата публикация „Полезни ли са съмненията?“

Лесно е да вярваш в чудеса

Хората избират лесното и в повечето случаи предпочитат свръхестественото пред фактите. Не всички, разбира се, но повечето го правят, макар и несъзнателно понякога. Търсят това, което ги кара да се чувстват по-добре, а не се интересуват от действителността. Предпочитат да живеят в заблуда и да се чувстват спокойни и защитени. Това е защитна реакция, те сами поставят параван пред себе си, за да се изолират от „лошата“ реалност.

Цялата публикация „Лесно е да вярваш в чудеса“

Широкоскроеният човек

Широкоскроеният човек се приспособява навсякъде. Той не се ограничава от суеверия, религии и предразсъдъци. Може да слуша всякаква музика, да говори с всякакви хора и да приема всяко едно мнение.

Цялата публикация „Широкоскроеният човек“

Хората са добри

Доброто се определя от принципите и моралните ценности на хората. То е всичко, което харесваме и считаме за положително. Добри са тези, които не са безразлични към останалите и се опитват да помагат.

Цялата публикация „Хората са добри“

Нищо не е сигурно

Никога не можем да бъдем сигурни в нищо, затова трябва да имаме известна доза съмнения. Много често сме убедени в дадено нещо, а впоследствие разбираме, че сме грешали. В такива ситуации трябва да признаваме грешката си и да се поправяме. Някои хора продължават да държат на своето, дори и след като са разбрали, че не са прави.

Цялата публикация „Нищо не е сигурно“

Страхът е наш съюзник

Страхът е чувство, което се грижи за нашата безопасност и ни помага в много случаи. Той ни кара да мислим и да преценяваме ситуациите, да се пазим. Без него бихме действали неразумно.

Цялата публикация „Страхът е наш съюзник“

Всички са егоисти

Хората са егоисти – в по-малка или по-голяма степен. Това не е лошо и е нещо напълно естествено. Егоизмът в много случаи помага, защото се грижи за нашето самосъхранение и ни предпазва.

Цялата публикация „Всички са егоисти“

Не се притеснявайте за пари!

Може би основният и най-масов проблем при хората са парите, или по-скоро тяхната липса. Почти всички се притесняват за пари, постоянно. Това важи не само за тези, които ги нямат, не си мислете, че богатите не го правят. Колкото и да са заможни, те имат куп други проблеми, които в повечето случаи също са свързани с пари.

Цялата публикация „Не се притеснявайте за пари!“

Не се заричайте!

Навярно ви се е случвало да си кажете „никога няма да направя това“, а след време събитията да са се развили не както сте очаквали, и да сте го направили. В момента може би мислите по един начин, но не се знае какво ще се случи в бъдеще и как ще разсъждавате тогава. Сега имате едни приоритети, тогава те най-вероятно ще бъдат различни.

Цялата публикация „Не се заричайте!“

Ако се чувствате зле, четете тук!

Когато се чувствате зле, когато сте тъжни или отчаяни, спомнете си кои сте и какви сте! Това е просто една ситуация от вашия живот. Една малка и незначителна част от него, в която вие не се чувствате добре. Тя ще отмине, ще дойдат отново щастливите моменти. Тази ситуация е толкова нищожна, че не заслужава вашето внимание.

Цялата публикация „Ако се чувствате зле, четете тук!“

Концентрирайте се върху положителното!

Може да се извлече нещо положително от всяка ситуация, каквато и да е тя. Абсолютно всичко има своята добра и лоша страна. Непрекъснатото търсене на негативното, води до неговото привличане в бъдеще.

Цялата публикация „Концентрирайте се върху положителното!“

Всеки трябва да има цел

Всеки трябва да има цел, която да преследва. Каквато и да е тя, никой не бива да живее безцелно. Когато нямате цел, вие не разбирате смисъла на живота. Живеете ден за ден, а това никак не е добре, защото със сигурност няма как да ви харесва един такъв живот.

Цялата публикация „Всеки трябва да има цел“

Не приемайте нещата твърде лично!

Повечето хора приемат нещата прекалено лично. Когато някой им каже нещо лошо, те винаги го свързват със себе си и смятат, че той го прави целенасочено срещу тях. В повечето случаи никой няма за цел да навреди директно на конкретна личност.

Цялата публикация „Не приемайте нещата твърде лично!“

Никой не ви е длъжен

Почти всеки смята, че някой му е длъжен за нещо. Това е може би основният проблем, който разваля взаимоотношенията между хората и провокира почти всички неразбирателства.

Цялата публикация „Никой не ви е длъжен“

Не притискайте хората!

Понякога хората прекалено много притискат околните. Това несъмнено води до отрицателен ефект. Не е нужно да притиснете някого, за да го накарате да направи това, което искате. Така можете да го отблъснете.

Цялата публикация „Не притискайте хората!“

Не обиждайте

Едва ли има човек, който не е обиждан никога. Каква е причината за обидите и трябва ли да се засягате от тях? Ясно е, че когато някой ви обижда, той цели да ви унижи по някакъв начин, да ви накара да се чувствате зле. В повечето случаи това наистина се случва, но всъщност, не е правилно да реагирате така.

Цялата публикация „Не обиждайте“