Откраднатото колело

Един човек карал колата си и тъкмо минавал покрай едно село, когато забелязал изоставено колело на пътя. Натиснал спирачките и едва успял да спре. Ядосал се страшно много. Точно преди няколко дни бил взел возилото си от ремонт. Обичал колата си и винаги я поддържал в добър вид.

Слязъл, хванал колелото и го сложил в багажника. Решил, че то ще бъде достатъчна компенсация за това, което е можело да се случи.

През нощта, човекът сънувал колелото. На сутринта решил да го върне. Чувствал се гузен заради това, което е направил. Решил да отиде до селото и да намери собственика. Щял да се извини и да му каже, че е постъпил необмислено в пристъп на гняв.

Тъкмо стигнал до центъра на селото и видял голяма тълпа от хора. Слязъл от колата и решил, че все някой ще успее да го упъти до собственика на колелото.

Приближил се до един човек и го попитал:

– Какво става, защо сте се събрали толкова хора, празнувате ли нещо?

– Не празнуваме. Погребваме едно момче, което паднало от колелото си на пътя до селото и се търколило в храстите. Някой му откраднал колелото и това го погубило. Имало голяма рана на главата и кръвта му изтичала. Не успяло да стигне до селото. Според докторите е имало голям шанс момчето да стигне навреме и да бъде спасено, ако е било с колело.