Късметлията

Един късметлия живял в малко селце. Той бил толкова уверен в себе си, че никога не се притеснявал за нищо. Винаги гледал оптимистично на всяка ситуация и знаел, че ще се намери изход, в каквато и беда да е попаднал.

Когато оставал без пари, той бил сигурен, че все от някъде ще се появят. Случвало се така, че щом закъсвал, някой му предлагал работа и човекът успявал да се справи, без да се затормозява излишно.

Спокойствието му удивлявало всички в селото. Те се чудили на увереността му и го смятали за голям щастливец.

Когато реката излязла от коритото си и наводнила селото, оптимистът не напуснал дома си, както направили другите. Той знаел, че няма да пострада. Случило се така, че водата спряла точно до неговия дом, понеже бил в края на селото.

Когато жилището му било ограбено, щастливецът отново не се притеснил и не направил нищо. След няколко дни крадците били хванати, а вещите му върнати от полицията.

Веднъж, късметлията бил ухапан от змия, докато се разхождал в гората. Той не се притеснил дори за миг, защото бил убеден, че тя не е отровна. Нямало как живота му да приключи по такъв глупав и банален начин. Бил претърпял много премеждия и винаги се отървавал. Прибрал се вкъщи и си легнал. На другия ден го намерили мъртъв.

Според лекарите, късметлията щял да оцелее, ако бил потърсил медицинска помощ навреме.