Щастието е личен избор

НЕ ОТМЪЩАВАЙТЕ!

Отмъщението е познато от много древни времена. Имало е войни за отмъщение, проливана е кръвта на много хора, заради него.

Жаждата за отмъщение е пряко свързана със злобата, от това следва, че отмъщението е нещо лошо. Подобни мисли трябва да бъдат премахнати от съзнанието ви възможно най-бързо. В никой случай отмъщението не може да доведе до нещо добро, каквато и да е причината за него.

Предполагам повечето от вас сега си мислят, че има неща, които не могат да се простят и за които трябва да се търси отмъщение и справедливост. Най-познатият на всички подобен пример е убийството. Да убият ваш близък или да му направят нещо непоправимо, за което да искате да отмъстите. Това е най-подходящият пример според мен, защото тази ситуация е много позната на всички. Пълно е с такива филми, при които убиват член от семейството на даден човек и той започва да си отмъщава, докато не избие всички виновници. Тук ситуацията е малко сложна и зависи от гледната точка, но все пак ние в случая търсим щастието и добрия начин на живот. Да предположим че си отмъстите и получите възмездие, какво следва? Най-вероятно ще отидете в затвора. Там едва ли ще сте щастливи. Ще прекарате целия си живот зад решетките, може би ще изпитвате удовлетворение от това, че сте отмъстили, но няма да живеете добре занапред. Много е вероятно след време, дори да изпитате чувство на вина. Да погледнем и другият вариант, при който не правите нищо и оставяте съдбата да реши какво да се случи с виновника. В този случай може да сте сигурни, че той ще получи наказанието си по един или друг начин. Може би ще бъде заловен и ще лежи в затвора, може нещо друго да му се случи, но той ще получи наказанието си. Почти всички убийци след време съжаляват за греховете си, те се съсипани. Измъчват ги спомените, сънуват кошмари. Обречени са на нещастен живот, заради това което са извършили. Тяхното наказание, което ще им отреди съдбата, ще бъде много по-лошо от всичко, което можете да им направите. Ако не правите нищо и оставите съдбата да реши, вие ще сте с чиста съвест. Естествено, загубата ви ще е голяма, но нима като си отмъстите, ще върнете времето назад? Нищо не можете да направите за да промените миналото, но можете да се погрижите за бъдещето. Бъдете сигурни че възмездие винаги има, самата вселена е така устроена, че никой не остава ненаказан. Всеки здравомислещ престъпник след време съжалява за греховете си. Известни са много случаи, при които, убийци се самоубиват, защото не могат да понесат мислите, които ги измъчват денонощно. Има и друг вариант – ако престъпникът е с психически отклонения. Тогава той едва ли ще съжалява за постъпката си, понеже е болен и не осъзнава какво е извършил. Той няма да получи психическо наказание като другите, няма да се обвинява за всичко което е сторил и няма да съжалява, но нима неговото наказание е по-малко? Нима това че е умствено увреден не е наказание за цял живот?

Разберете ме правилно, не казвам че трябва да сте безчувствени и да не търсите справедливост. Когато се случи подобно нещастие, вие не можете да върнете времето, а опитвайки се да отмъстите, няма да постигнете нищо добро. Можете да се опитате да приемете нещата по възможно най-безболезнения за вас начин и да продължите напред, за вас живота продължава. Забравете отмъщението, оставете съдбата да се намеси, бъдете сигурни че никой, никога не остава ненаказан. Цялата вселена е устроена така, че нищо не остава без последствия, добро или лошо.

В заключение искам да кажа, че отмъщението е безсмислено и може не само да не доведе до нищо добро, но и да влоши нещата. Възможно е да провокира още повече агресия и да се случи още нещо непоправимо. На лошото не се отвръща с лошо, защото няма как две лоши неща да доведат до нещо добро.