Щастието е личен избор

ПРЕМАХНЕТЕ ЗЛОБАТА ОТ СЕБЕ СИ!

Злобата е чувство на омраза към околните. Изпитвайки злоба, хората много често се опитват да навредят на другите или се дразнят от чуждите успехи. В много случаи злобата не е провокирана от определени действия, а е вродена в човешката психика. Всеки е изпитвал озлобление и омраза към някого, дори за кратко.

Злобата е може би вашият най-голям враг. Тя не само ви пречи да сте щастливи, тя ви съсипва. Чувството на омраза към някого е злокобно и изпълва мислите ви с негативни емоции. Докато не премахнете това коварно усещане от съзнанието си, никога няма да можете да сте щастливи. Винаги ще тровите психиката си с омраза и ще живеете, не заради себе си, а заради другите. Ще концентрирате вниманието си повече върху чуждото нещастие, отколкото върху вашето собствено щастие.

Въпреки че омразата и злобата са две различни понятия, тук ще ги разгледаме като едно и също нещо, понеже действието им върху човешката психика оказва еднакво влияние. Не е добре да изпитвате нито едно от тези чувства, те могат само да ви навредят. Никаква полза не могат да донесат нито за вас, нито за околните. Много хора погрешно смятат, че омразата е добро чувство и дори се опитват да я подхранват. Те не осъзнават, че по този начин се унищожават сами отвътре. Мислят си, че като мразят някого и му вредят, това ще ги накара да се чувстват по-добре. Истината е, че тези хора се чувстват зле. Те мислят само за това, как да си отмъстят и как да направят нещо лошо на някого и живота им минава в такива мисли. В опитите си да се чувстват по-добре, те се чувстват по-зле. Вредят на другите, вредят и на себе си. Омразата и злобата са напълно излишни и не могат да доведат до нищо добро, за това трябва да се опитате да се отървете от тях завинаги.

За да премахнете злобата от мислите си, трябва първо наистина да го искате. Не може просто да си кажете, че от днес няма да сте злобни и да чакате всичко да стане от самосебе си. Трябва непрекъснато да се опитвате да се контролирате и да следите поведението си. Усетите ли, че изпитвате злоба към някого, веднага си спомнете думите, които прочетохте преди малко! Припомнете си, че злобата е нещо лошо и колкото и да искате да навредите на някого в момента, или да му отмъстите за нещо, знайте че ако го направите, ще навредите на себе си.

Опитайте се да мислите позитивно, въпреки че в момент на ярост, това ще ви се стори невъзможно! Трябва да се контролирате и да си спомните какво прочетохте по-горе. Когато сте афектирани от дадена ситуация, вие не мислите трезво, за това е по-добре да си замълчите и да не правите нищо. Не оставяйте злобата и омразата да ви контролират, изчакайте да се успокоите и след това помислете какво да правите! Не взимайте прибързани решения в изблик на гняв!

Опитайте се да замените злобата с доброта! Може да ви изглежда странно, но това ще ви помогне много. Не отвръщайте на омразата с омраза, а с доброта! Всеки който се опита да ви навреди по някакъв начин, ще бъде смаян, ако види че не му отговаряте със същото. Той най-вероятно ще промени държанието си към вас, а ако не го направи, поне няма да го влоши със сигурност. Разберете, че околните виждат постъпките ви, те веднага ще усетят добрите ви намерения. Хората не вярват на думи, а гледат действията. Те подсъзнателно образуват в мислите си мнение за вас. Ако сте злобни, вие несъмнено ще се запечатате по този начин в съзнанието на всички с които контактувате.

Злобата и омразата са лоши чувства и не трябва да им позволявате да контролират живота ви. Опитайте се да ги премахнете изцяло от мислите си! Нямате представа колко по-добре ще се чувствате и как животът ви ще стане много по-добър. Ще придадете стойност на много неща, които до скоро сте смятали за незначителни. Опитайте се да сте добри с другите и те ще са добри с вас, повярвайте, тази тактика е тествана и работи безпогрешно.