Щастието е личен избор

НЕ ЗАВИЖДАЙТЕ!

Завистта е мисъл, която кара човек да пожелае нещо чуждо и да съжалява, че той самият не го притежава. Всички хора завиждат в голяма или малка степен. Няма някой, който да не е изпитвал такова чувство.

Завистта е лошо качество, което трябва да изкорените от съзнанието си възможно най-бързо. Не трябва да завиждате на абсолютно никого, без значение кой е и какъв е. Колкото повече завиждате, толкова повече се натоварвате с негативни емоции и се концентрирате върху други хора, а не върху себе си.

Няма значение на кого завиждате – дали е добър или лош, красив или грозен, богат или беден. Самото чувство на завист ви изяжда отвътре и трови вашите мисли. Ако завиждате, това означава че не сте доволни от себе си и свързвате успехите на другите с вашите неуспехи.

Щом завиждате на някого, това означава че се опитвате да се състезавате с него. Едно такова състезание може много да ви ограничи и да ви накара да се съсредоточите само върху този човек, като пренебрегнете вашите лични желания. Така ще загубите много, защото ще пропуснете всичко, което можете да постигнете, ако не се състезавате с някого, а се концентрирате върху вашите собствени планове.

Не е нужно да гледате другите хора и да им завиждате, това ви дърпа назад. Самото понятие „завист“ е неграматически синоним на „нещастие“. Докато завиждате, вие се чувствате зле поради фактът, че не гледате на успеха на другия човек като на нещо добро и не се концентрирате върху неговото щастие, а върху вашето нещастие. Насочвате вниманието си към това, че не сте успели да постигнете същото като този на когото завиждате и това ви съсипва. Много често хората, които завиждат на другите се опитват да им навредят по някакъв начин.

Трябва да се опитате да изкорените завистта от съзнанието си! Помислете добре на кого завиждате и каква е причината за това. Може би ще си помислите, че завиждате благородно на някого, без това да има лоши последствия, но не е така. Всяка завист е лоша и може да доведе само и единствено до неблагоприятни последствия за вас. Не правете грешката да бъркате възхищението със завистта, това са две коренно различни понятия. При едното вие се възхищавате на някого и искате да сте като него, без да изпитвате лоши чувства. При завистта, не се възхищавате на въпросната личност, а се ядосвате и съжалявате, че не сте на нейно място. Трябва да правите разлика между двете понятия и да прецените към кого какво изпитвате. Ако завиждате на някого, опитайте се да спрете и се радвайте на успехите му!

Можете да премахнете завистта много лесно. Просто не завиждайте, това е. Не си позволявайте да го правите и не се поставяйте на мястото на други хора. Вижте себе си и ако искате да постигнете нещо, опитайте да го направите, но никога не мислете че другите са нещо повече от вас и че вие не можете да постигнете същото като тях! Не гледайте на никой като на опонент и не се състезавайте с никого! Вие сте индивидуална личност, която трябва да постигне целите си. Ако някой ваш близък или познат е преуспял, не трябва да му завиждате, а да се радвате за него и да го взимате за пример. Самият факт, че той е успял в дадена област, трябва да ви покаже, че това не е невъзможно да се направи и следователно вие също можете да го постигнете.

Не се подценявайте и не завиждайте! Възхищавайте се на успелите хора и се опитвайте да постигнете вашите цели и мечти, без да изпитвате чувство на малоценност! Вие можете да имате абсолютно всичко, което пожелаете, стига да вярвате че е възможно и да търсите начини да го постигнете. Ако през цялото време се ядосвате, че другите са по-добре от вас и се самосъжалявате, няма да ви остане време да вървите напред. Запомнете, че всеки миг от животът ви, в който имате отрицателни и негативни мисли, спира вашето развитие и влошава нещата. Само добрите и позитивни мисли, ще ви помогнат да постигнете целите си. Трябва да се концентрирате върху положителното, ще останете изненадани от ефекта!

Завистта е лошо нещо и ви дърпа назад. Това чувство няма как да ви помогне и трябва да се отървете от него. Всяка лоша мисъл спира развитието ви и може да забави или направи невъзможно постигането на целите ви. Изкоренете завистта от съзнанието си и се радвайте на успелите хора, защото това е много добър знак за вас. След като те са го постигнали, значи и вие можете. Никой не може да ви спре, най-голямата спирачка към реализирането на целите и желанията ви сте самите вие.