Щастието е личен избор

КЪСМЕТЪТ НЕ СЪЩЕСТВУВА

Късметът е нещо, което отдавна се счита за водеща сила в живота на хората. Някои смятат че имат лош късмет, други че са едва ли не богопомазани. Всеки тълкува късметът по различен начин. Едни вярват в него, други не.

Много хора погрешно смятат, че имат лош късмет и че не им върви в живота. Мислят, че им се случват само лоши неща и са негативно настроени към света. Всъщност, нещастните случки в повечето случаи водят до нещо добро. За момента може да ви изглеждат лоши, но след време, като се върнете назад, ще разберете, че са ви помогнали. Вие се поучавате от тях, учите се от грешките си и това ви прави по-силни. Трябва да гледате с добро око, дори на лошото което ви се случва!

Мислите ли си, когато видите някоя успяла личност, че тя има много късмет? Когато гледате някой богат и преуспял по телевизията, той се усмихва и имате чувството, че целия му живот е рай. Всъщност, това въобще не е така, дори напротив. Повечето такива хора са погълнати ежедневно от работа и проблеми, тяхното време е заето непрекъснато и нямат почти никаква почивка. За да постигнат този успех, тези хора са се трудили страшно много, претърпели са големи лишения и провали. Нищо не става изведнъж, само като щракнете с пръсти. Повечето такива хора са изключително напрегнати, едва успяват да се контролират и да запазят нервите си непокътнати. Има и една част от тях, която не се поддава на такива неща и живее наистина добре, въпреки големия стрес, но това са по-редки случаи и да се постигне подобно нещо не е лесно. Разберете ме правилно – не казвам че е лошо да сте богати и да имате повече ангажименти, а че когато човек е такъв, той трябва да е много по-силен и да има голяма воля, за да издържа на невероятното напрежение, което ще го съпътства със сигурност. Ако успеете да го постигнете, имате много големи шансове да бъдете щастливи. Ако сте с по-слаба психика и обичате спокойствието, по-добре намерете начин да го постигнете, без да се занимавате с неща, които няма да понесете!

Разбира се, понякога може и „късметът“ да изиграе важна роля и да помогне на някого да се издигне, но това не означава че този човек е голям късметлия. По-скоро е уцелил момента, но трудностите които е преживял и които му предстоят, ще компенсират този „късмет“.

Късметът не съществува, той е просто случайност. Разбира се, понякога може да имате много лоши случки една след друга, но нима не е възможно да има еднакви случайности последователно. Това е все едно да хвърлите зарове и да ви се паднат само единици – възможно е, но ако продължавате да ги хвърляте, ще забележите че ви се падат и други числа. Накрая като теглите чертата, ще видите че резултатът варира и всички числа са се падали почти по равен брой пъти. Прочетете за теорията на вероятностите и ще разберете какво имам предвид! С късметът нещата стоят по същия начин. Дори да имате поредни нещастни случки, мащабно погледнато, те не са повече от добрите и приятните, но вие се концентрирате предимно към лошите, отделяте им по-голямо внимание и смятате, че нямате късмет.

Ако мислите че имате лош късмет, то вие се ограничавате изключително много. Това ще попречи на вашето бъдеще. Ще се съмнявате за всяко ново начинание, за всички ваши бъдещи планове. Винаги ще мислите, че не можете да направите дадено нещо и това ще ви дърпа назад.

Късметът има и друга страна. Много хора се смятат за изключителни късметлии. Това донякъде е добре, то им помага в много ситуации. Тези хора понякога предприемат действия, които другите не биха посмели и в някои случаи печелят. Те рискуват, защото смятат, че имат голям късмет и че няма как да сбъркат. Въпреки всичко, това мислене не е правилно и не трябва да разсъждавате по този начин. Понякога от прекалената ви самоувереност, може да има непоправими последици. Нито една крайност не е добра. Да се смятате за късметлии или за каръци е погрешно. Най-добре е да забравите за късмета и да го изтриете от съзнанието си! Във всяка ситуация трябва да преценявате умерено рискът и да действате според вашата преценка, без да се доверявате на късмета.

За да сте щастливи и уверени в себе си, за да гледате на живота по начин, който ви кара да се чувствате щастливи, отървете се от мисълта за късмета и не мислете за него. Игнорирайте го, за вас той не трябва да съществува!

Първото нещо, което е необходимо да направите, е да се отървете от мисълта, че имате лош късмет. Със сигурност си го мислите, дали в по-малка или в по-голяма степен е различно, но всеки човек изпитва такова чувство.

В каквато и степен да притежавате това усещане, отървете се от него! То ви дърпа назад и ви пречи да сте щастливи. Няма как да изпитвате щастие, при положение че се смятате за каръци.

Как да се отървете от тези мисли, това ли се питате в момента? Много е лесно, просто трябва да спрете да мислите за това. Никой няма лош късмет, всичко е въпрос на внушение.

Опитайте се да се контролирате и когато забележите, че се чувствате без късмет, спомнете си това, което прочетохте преди малко. Припомнете си, че късметът не съществува и това е просто една случайност, която в момента ви кара да се чувствате зле, но след време ще бъде забравена от вас или поне няма да има такъв негативен ефект върху мислите ви, както в момента. Опитайте се максимално бързо да се абстрахирате от лошите чувства и си спомнете, че всяка неприятна случка е за добро – каквато и да е тя. След време със сигурност ще се чувствате по-добре, но защо да чакате, направете го още в момента на лошата ситуация! Припомнете си, че всичко може би е за добро и ще ви помогне в бъдеще, дори и лошото. Няма как да промените ситуацията, така че лошите мисли само ще ви навредят.

Запомнете това, което прочетохте и се опитайте да си го припомняте при всяка лоша ситуация и всеки път, когато сте разколебани и имате усещането, че нямате късмет!

Късметът не съществува, той е само във вашето съзнание. Вие сами определяте дали да се чувствате добре или зле, дали да се смятате за късметлии или за неудачници. Игнорирайте късметът от мислите си, премахнете го изцяло и насочете вниманието си към бъдещето! Дори в лошите ситуации се опитвайте да откриете хубавото и да извлечете полза от него!