Щастието е личен избор

ОТДЕЛЯЙТЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА И РЕЛАКСАЦИЯ!

Много често се получава така, че в стремежът си да се развиват и да живеят добре, хората забравят за почивката. Работят почти денонощно и се опитват да постигнат всичко, колкото се може по-бързо. Те не осъзнават, че така пропиляват живота си и правят всичко напразно.

За да се чувствате добре и да оценявате всичко което сте постигнали, трябва да си почивате. Мозъкът ви не може да работи денонощно, без да го оставяте да си „отдъхне”.

Много са важни положителните емоции и щастливите преживявания. Когато човек е погълнат от работа, той се претоварва и има нужда от почивка. Сънят също е много важен и не бива да го пренебрегвате. Трябва да се наспивате достатъчно, за да имате енергия през деня. Който мисли, че ако спи по-малко, ще има повече време за работа, много се лъже. Той ще е буден през повечето време, но това не означава, че ще е ефективен. Когато човек се чувства изморен, той не може да свърши почти нищо както трябва. Когато е отпочинал и с бистро съзнание, тогава ще даде всичко от себе си и мозъкът му ще работи с пълния си капацитет.

Почивката също е много важна. Винаги, когато имате възможност трябва да почивате, но нямам предвид това да седите вкъщи и да лежите по цял ден – това не е истинска почивка. Отидете някъде другаде, пътувайте! Средата, в която почивате, трябва да е различна от тази, в която работите и живеете. Докато почивате, трябва да се абстрахирате от всички ангажименти и да не мислите за работа, пари и т.н. Хубаво е, ако имате възможност, да почивате поне по няколко дни всеки месец. По този начин ще премахвате напрежението от себе си и ще релаксирате.

Големите почивки и пътешествия също са много хубави и не трябва да пестите и да се лишавате от тях. Предприемайте пътувания, когато имате възможност, като не щадите средства. Много по-важно е да заделите пари за една такава почивка, отколкото за нещо материално. Какъв е смисълът да купите нещо и да живеете постоянно под стрес и напрежение? По-добре е да нямате нищо, но да се чувствате добре и да бъдете в мир със себе си. Тук не става въпрос за това, да спрете да купувате каквото и да било и постоянно да обикаляте света, без да се интересувате от развитието си. Трябва да определяте приоритетите си и да заделяте средства за тези неща, които са най-важни, а почивката е едно от тях.

Например, ако разполагате с определена сума пари и се чудите какво да направите с нея – дали да отидете на почивка или да си купите нов телевизор, отговорът е много прост, изберете почивката! Новият телевизор може да е много хубав, но едва ли е толкова спешен, най-вероятно имате стар, който също ви върши работа. Ако отложите почивката, вие ще купите телевизора, но напрежението, което се натрупва във вас, породено от работа, стрес и т.н. няма да изчезне.

Само периодичната релаксация и промяната на средата може да прочисти мислите ви и да ви накара да се отпуснете. Когато се върнете във вашето ежедневие, вие ще се като нови. Ще работите много по-добре и ще мислите по-добре.

Освен големите и продължителни пътувания и почивки, трябва да имате и по-чести, кратки развлечения. Ходете на кино, театър, спортни състезания, обикаляйте различни изложби и музеи, правете неща, които харесвате! Много по-добре е да давате парите си за такива неща, отколкото да се затрупате с предмети и да си седите вкъщи, без да имате средства да ходите никъде.