Щастието е личен избор

УВАЖАВАЙТЕ ДРУГИТЕ!

Уважението между хората е едно от най-важните неща при общуването. Който не уважава другите, не трябва да очаква уважение от тях.

Всеки има собствено мнение и гледна точка. Вие може да разсъждавате по един начин, който е различен от този на някой друг, но това не означава, че неговото мнение е грешно или глупаво. Може вашето мнение да не е правилно, може и двамата да сте прави или да грешите. Дори да сте сигурни, че другият не е прав, трябва да се опитате да уважите решението му. Повечето хора се дразнят, ако някой им казва какво да правят и ако им натяквате, че не са прави, с нищо няма да им помогнете.

Вие не сте тези, които трябва да контролират другите и да подреждат живота им. Ако не сте съгласни с нечии действия и с начина им на живот, по-добре е да си замълчите. След като са решили да живеят по този начин, явно за тях това е правилно. Вие трябва да живеете както на вас ви харесва и да не се бъркате там, където не трябва. Уважавайте чуждото мнение и вас ще ви уважават!

Ако някой ви поиска съвет, добре е да дадете мнението си. Ако нещо не ви харесва в другите, можете да споделите, без да го казвате по начин, който би предизвикал раздразнение у тях. Не си позволявайте да обиждате или да критикувате решенията на околните, защото едва ли ще бъдете разбрани от тях, дори намеренията ви да са добри.

Винаги се стремете да разговаряте с всички по начин, който да им показва, че не ги възприемате като по-низши от вас. Не се отнасяйте към никого с пренебрежение, отделяйте време за всеки, няма да ви навреди в никакъв случай. Много е важно да сте естествени и да казвате това което мислите, без да лицемерничите. Разбира се, нямам предвид да изтъквате недостатъците им. Ако нещо не ви харесва в тях, и смятате че ако го споделите няма да помогнете с нищо, по-добре е да си замълчите.

Ако не сте съгласни с мнението на някого, не е нужно веднага да го опровергавате. Може би този човек няма да ви разбере и ще се обиди от вашето отношение. Опитайте се да уважавате чуждото мнение и да не влизате в излишни спорове, от които няма полза, защото е възможно дори да се скарате с някого, без да го искате.

Разберете, че всички имат собствено мнение и са прави сами за себе си. Никой не обича постоянно да отбелязват грешките му и да му казват какво да прави. Едно такова натякване може по-скоро да накара някого да се чувства като глупак, отколкото да осъзнае това, което му обяснявате.