Щастието е личен избор

ДАВАЙТЕ ПОЕЧЕ ОТКОЛКОТО ПОЛУЧАВАТЕ!

Хората често правят услуги на останалите, без да получават нещо в замяна. Да помогнеш на някого, когато има нужда е благородно дело, което не се нуждае от отплата.

Въпреки това, повечето хора правят услуги на другите с мисълта, че ще им се наложи и на тях да поискат помощ някога. Това несъмнено е така и ако изпаднете в лоша ситуация, няма нищо лошо да поискате помощ. Ако не си помагаме един на друг, ще живеем в изкуствен свят, в който всичко е платено и всяко нещо си има цена.

Да се помага е благородно, но само ако се прави без никакви задни мисли. Ако помогнете на някого, само защото смятате че така е редно, това е добре, но ако имате за цел да извлечете печалба, това вече не е никаква помощ. Ако винаги пресмятате всичко и помагате само на тези, които са помагали на вас, или на тези, които си плащат, то вие не помагате на никого.

За да се чувствате наистина добре и да не се виждате като използвачи в собствените си очи, трябва да давате повече отколкото получавате. Никога, когато правите някаква услуга, не го правете само заради това, че очаквате нещо в замяна! Дори да смятате, че човекът който иска помощ, няма да има възможност да ви се реваншира, пак трябва да му помогнете, стига да можете. Ще се чувствате много по-добре, ако сте в хармония сами със себе си и не се мислите за коравосърдечни.

Никога не си позволявайте да печелите от приятели и познати! Да искате пари или нещо друго на някой близък човек за свършена услуга е равносилно на това да го смятате за ваш клиент. Ако се отнасяте така с него, той също ще ви възприема като търговец и когато ви се наложи да поискате нещо, може да ви откаже. Ако правите всичко безвъзмездно, ще можете да поискате услуга с чиста съвест, когато ви се наложи. Но не бива да го правите заради това, желанието ви да помогнете трябва да е истинско, без да очаквате нищо в замяна. Само така ще почувствате силата на благородството. Човекът, на който сте помогнали също ще я усети, може би по-силно от вас.

Помощта между хората не трябва да е балансирана и никога не бива да пресмятате, на кой какви услуги сте направили и какви е направил той за вас. Винаги се стремете да давате повече, отколкото получавате! Ако всеки го прави, светът ще е много по-добро място за живот.

Тук трябва да се отбележи и една друга подробност – не трябва да прекалявате. Много често някои хора са толкова всеотдайни, че другите започват да ги използват. Колкото и да сте добри и благородни, трябва да помагате само когато имате възможност. Никога не си позволявайте да загърбвате вашите собствени планове и мечти, в стремежа си да помагате на другите! Трябва да имате и малко егоизъм в себе си, защото той е чувството, което се грижи за вашето самосъхранение. Когато имате свободно време и нямате други ангажименти, помагайте на всеки, но не си позволявайте да вредите сами на себе си, заради другите, освен ако не е нещо наистина спешно.

Внимавайте и за измамници, защото има такива, които ако видят че сте прекалено добри, ще се възползват от вас! На близки и познати помагайте винаги когато можете! С непознатите бъдете по-предпазливи, защото не знаете кой какъв е и какво може да ви направи!

Най-важното е да запомните, че не трябва да възприемате помощта си като съревнование – „той ми помогна и аз ще му помогна, той не ми помогна и аз няма да му помагам“. Когато имате възможност помагайте и с течение на времето ще разберете какви са предимствата от това.