Щастието е личен избор

НЕ СЕ КАРАЙТЕ С НИКОГО!

Непрекъснато хората имат различни спречквания и раздори. Понякога се карат за битови инциденти, понякога за дреболии или за сериозни неща. Каквато и да е причината, почти никога не се стига до добър изход и много често има лоши последствия.

Ако се скарате с някого, значи не можете да се владеете. Във всяка свада има поне двама виновни, като и двамата са настроени агресивно един към друг. Ако ви нападнат и отвърнете със същото, със сигурност ще се стигне до спречкване или нещо по-лошо. Това не помага на никого, когато хората се карат, те не се изслушват един друг, а всеки отстоява собственото си мнение и спора е напълно безсмислен.

Не бъркайте хора, които се карат един с друг с такива които спорят – това са две коренно различни неща. При спора, много често може да се стигне до истината, докато с една свада няма как да се постигне нещо полезно.

Никога не се карайте с никого. Ако нещо не ви харесва или смятате, че някой не е постъпил коректно с вас, опитайте се да уредите нещата по мирен и цивилизован начин! Вероятността да се стигне до консенсус е много по-голяма, отколкото ако връхлетите с агресия, тогава вашият опонент най-вероятно ще започне да се защитава и ще отвърне на нападението ви. Ако подходите мирно и цивилизовано, като изложите аргументите си, има голяма вероятност той да прояви разбиране и да се опита да ви помогне с каквото може.

Същото важи и в обратната ситуация. Ако някой се насочи към вас с агресия или започне да ви обижда, никога не му отвръщайте със същото! Ако подходите по цивилизован начин и се опитате да го разберете, ако му обясните причината, поради която сте предизвикали агресията му, ако му се извините за това, което сте направили – много е вероятно яростта му да изчезне и да обсъдите възможностите за решаването на спора.

Да се карате с някого е признак на лошо възпитание и несигурност. Ако сте убедени в правотата си, няма по-лесен начин да я докажете чрез нормални обяснения, без да повишавате тон. Когато човек е ядосан и крещи вместо да говори, никой не го приема насериозно и никой не го слуша. Винаги трябва да обяснявате нещата отчетливо, бавно и спокойно. Така ще постигнете много повече, отколкото ако се карате и крещите.