Щастието е личен избор

ПРОЩАВАЙТЕ!

Прошката е нещо, което много хора не познават. Може да прости само този, който знае защо и как да го направи.

Да простите на някого може да е много трудно, дори невъзможно. Има случаи, в които си мислите, че прошката е излишна и нищо няма да постигнете с нея. В други ситуации искате да простите, но гордостта ви не го позволява.

Да простите на някой ваш близък на когото държите е не само желателно, а задължително. Много често заради гордостта си, хората никога не прощават на близките си и цял живот носят в себе си чувството на вина. Те искат да простят, но нямат смелостта да го направят.

Има други ситуации, при които някой непознат ви е сторил нещо, за което не можете да му простите. Можете да го мразите цял живот, но вие нищо няма да постигнете с това. Само ще засилвате яда и яростта си и ще подклаждате огъня на омразата. Който мрази се озлобява и вреди на себе си. Да простите на някого, който според вас не го заслужава е може би най-висшето и благородно дело, което можете да направите. Вие ще се чувствате много по-добре и ще усетите силата на добротата във вас. Човекът, на когото сте простили, най-вероятно ще се почувства още по-зле. Ако го мразите, за него това е нещо нормално, но ако му простите, това ще го накара да се замисли много и да се разкае за постъпката си. Но не това трябва да е целта ви, не трябва да му простите само заради това, че ще се почувства зле, а да го направите искрено – само тогава ще разберете какво е чувството.

Опитайте се да прощавате на всички, каквото и да са направили! Това в никакъв случай не означава да оправдавате действията им, а да покажете че не сте настроени негативно към тях и не изпитвате омраза. Всеки прави грешки и всеки заслужава да му бъде простено. Не вие сте тези, които могат да съдят другите. Всеки, който е направил нещо лошо, ще бъде наказан по един или друг начин, в това можете да бъдете напълно сигурни.

Да простите не означава да забравите. Не бъркайте едното с другото! Прошката не оневинява никого и не премахва това, което е направил. Да простите, означава да покажете, че сте склонни да дадете втори шанс и да премахнете омразата от мислите си.