Щастието е личен избор

НЕ СЕ СЪРДЕТЕ НА ДРУГИТЕ!

Хората непрекъснато се сърдят и обвиняват другите за неща, които са направили, които не са направили или по други причини. Има някои изключения, но като цяло, повечето са с нагласата, че всеки трябва да изпълнява това което искат и ако не го направи, значи се е отнесъл зле и заслужава да му бъдат сърдити.

За да се сърдите на някого, значи имате причина. Той трябва да е направил нещо, което не ви е харесало. Възможно е да ви е обидил, да не е изпълнил ваше желание или да се е отнесъл зле и с пренебрежение към вас.

Да се сърдите на някого, за каквото и да било, е глупаво и детинско. Това няма да ви помогне с нищо, дори напротив. В повечето случаи, когато някой се сърди на друг, той самият се чувства зле. Колкото и да се опитвате да покажете, че не сте съгласни с дадена постъпка, като се сърдите на някого, той няма да го разбере по този начин, а ще възприема поведението ви като глупаво.

Почти винаги, когато някой е сърдит на друг, той не го прави, защото не иска да се занимава с него, а защото иска да го накаже. Съгласява се той самият да е зле, стига и другият да се чувства зле. Това е много глупаво, защото ако го правите, вие най-вероятно държите на другия човек. Защо тогава искате той да се чувства зле? Защо сте склонни самите вие да страдате? През цялото време докато сте сърдити, и вие и другия човек няма да се чувствате комфортно. Не е ли по-добре да си спестите всичко това и да се опитате да му простите още в началото? Ако поговорите и му обясните от какво сте се засегнали най-много, най-вероятно той ще ви разбере и няма да повтори същата грешка.

Ако някой направи нещо, което не ви харесва, много по-добре е да се опитате да му обясните вашето недоволство в ситуацията, отколкото да се разсърдите и да не му говорите. Този човек, ще ви разбере много по-добре, ако споделите с него как сте се почувствали. Освен това, когато сте сърдити на някого, най-вероятно вие държите на него, защото ако ви е безразличен, едва ли въобще ще му обръщате внимание. След като държите на него, вие ще се чувствате зле, докато сте му сърдити и не му говорите. Много е вероятно, той също да спре да се занимава с вас заради държанието ви. Има много случаи, при които приятели се карат заради някаква глупост и след това не си говорят с години, някои дори и цял живот.

Да се сърдите на някого, когото не го е грижа за вас, означава да наказвате себе си, заради неговите постъпки и да се измъчвате за нещо, което той едва ли ще оцени. Ако се сърдите на някого, когото го е грижа за вас, тогава вие, освен че наказвате себе си, наказвате и него и го карате да се чувства зле. Ако наистина ви е грижа за него, защо искате да е зле? Защо си причинявате това и на себе си?