Щастието е личен избор

ДРЪЖТЕ СЕ ДОБРЕ С ОКОЛНИТЕ!

Много често хората се държат лошо с другите, дори да нямат основателна причина. Можете да срещнете агресивно настроени личности навсякъде – в магазина, в пощата и т.н.

Причината за тази агресия е, че тези хора не мислят правилно. Те са объркани и се оставят да бъдат ръководени от проблемите си. Погълнати са от ежедневието си и не виждат добрата страна на живота, концентрират се повече върху лошото и мислите им са обсебени от техните лични притеснения.

Тези хора не са лоши, напротив, когато имате възможност да поговорите с тях, ще се убедите, че повечето са напълно нормални и естествени. Въпреки това, погълнати от ежедневието, те са изнервени. Много често причините за това са безпаричието и чувството на безпомощност пред живота.

Тези хора са под постоянно напрежение, те са като бомба със закъснител. Могат да избухнат от най-малкото нещо. Само една ваша дума е достатъчна, за да ги провокира и да ги накара да си изкарат всичко на вас. Да ви превърнат в мишена към която да „изстрелят“ цялата си агресия.

Когато общувате с такива хора, не трябва да си позволявате да реагирате като тях. В никакъв случай не отвръщайте на агресията им с агресия! Ако го направите, това ще доведе до нещо по-лошо, което може да се предотврати много лесно от вас. Никога не приемайте нападките им лично, те не са насочени към вас, а са провокирани от редица фактори, за които прочетохте преди малко. Каквото и да ви кажат, знайте, че то не е срещу вас и те не ви нападат.

Вместо да им отвърнете със същото, опитайте се да сте учтиви и да говорите по нормален и приятелски начин! Те не очакват това, защото подсъзнателно ви приемат като враг, който във всеки момент ще се обърне срещу тях и ще отвърне на агресията. Когато видят, че сте добронамерени, държанието им ще се промени коренно. С това ваше действие, вие сте способни да ги накарате да се замислят. Ако се опитате да ги нападнете и вие, ще ги накарате, в стремежа си да се защитят, да увеличат още повече агресията си към вас.

В библията пише „Ако ти ударят шамар по едната буза, обърни и другата“. Тук не искам да намесвам религията, използвам този цитат, защото е много верен и съвпада с това, което прочетохте до сега. Какво ще стане, ако отвърнете на шамара с шамар – най-вероятно ще се стигне до бой. Ако обърнете и другата си буза, има голяма вероятност, нападателят ви да се учуди и да спре. Никой нападател, не очаква да му бъде отвърнато с добро и едно такова държание от ваша страна, ще го накара да се замисли. Разбира се, има изключения. Ако някой ви нападне на улицата и ви удари, естествено че няма да обръщате и другата си буза, тук става въпрос за психологическа атака, не за физическа. Има много ситуации, при които трябва да се защитите, ако можете, но на агресията, породена от гореспоменатите причини е по-добре да отвърнете с добро. Направете го и ще се убедите сами в благоприятния изход от ситуацията.

Всяко отвръщане на агресията провокира още агресия. Ако се държите добре с човек, който ви атакува, можете да постигнете много повече, отколкото ако го нападнете и вие.