Щастието е личен избор

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ ВАШИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ!

Абсолютно всеки човек има недостатъци, никой не е перфектен. При някои те са повече, при други по-малко, но всеки притежава по нещо в себе си, което смята за лошо.

Представете си какъв щеше да бъде светът, ако всички бяха идеални. Това би означавало, че никой, погледнат през нашите очи, няма да има недостатъци. Всички щяха да са с перфектна визия и характер. Едва ли смятате, че това е добре и не мисля, че някой би живял в един такъв свят. Хората щяха да приличат повече на роботи, отколкото на мислещи същества със собствени чувства.

Недостатъците са нещо хубаво и трябва да ги приемате такива, каквито са. Без тях, животът ви щеше да е изключително скучен и еднообразен. Никой не ви смята за перфектни и никой не очаква това от вас, не трябва да се концентрирате върху вашите недъзи. Колкото повече мислите за това, което смятате че не ви е наред, толкова повече привличате вниманието върху него – вашето и това на околните.

Понякога недостатъците са полезни. Те не ви пречат, а могат да ви помогнат. Има много случаи, в които някой недъг се компенсира с изключително голям талант в друга област. Често това което смятате за ваш недостатък, не се приема за такъв от околните, но вие дори не го осъзнавате. Повечето хора харесват дадени несъвършенства в другите, подсъзнателно никой не търси перфектни хора и всеки знае, че това е невъзможно.

Опитайте се да се чувствате добре, такива каквито сте! Не трябва да се променяте, само защото мислите, че другите не ви харесват. Бъдете естествени и правете това, което ви доставя удоволствие, не се концентрирайте върху недостатъците си, а ги приемете!

Случвало ли ви се е, когато видите някой човек, който не харесвате, в началото да имате лошо мнение за него, но след като поговорите и разберете, че има добър характер, да промените мнението си? Това е така, защото вие сте открили неговите добри черти и вече не се концентрирате върху недостатъците му. Същото важи и в обратен ред – някой може да ви се стори много симпатичен в началото, но като разговаряте, да развалите мнението си за него.

Много по-важно е да сте естествени и да се опитвате да бъдете щастливи. Това несъмнено ще окаже влияние върху хората около вас и върху това, как ви възприемат те. Никой не харесва хора, които се опитват по изкуствен начин да прикриват недостатъците си. Те изглеждат неестествени и това се усеща от другите.

Всеки, който се концентрира повече върху недостатъците си, отколкото върху положителните качества, които притежава, няма да се чувства добре, докато не промени мисленето си. Недостатъците са нещо напълно естествено и са разпределени балансирано между хората. Не мислете, че при вас те са в по-голямо количество, отколкото при другите! Вие не знаете всичко за тях и нямате представа кой какво си мисли и как се чувства. Въобще не трябва да гледате другите, а да съсредоточите вниманието си само върху себе си, да не мислите за вашите недостатъци като за нещо лошо, а като за нормални неща, които са неизбежни и ги има при всеки, в една или друга форма. Ако се концентрирате върху положителните си качества, ще се чувствате много по-добре и ще излъчвате позитивна енергия, която няма как да не бъде усетена от всички.