Щастието е личен избор

НЕ СЕ ЯДОСВАЙТЕ!

Много често хората се ядосват и докато са афектирани, изричат неща, за които по-късно съжаляват. В такива ситуации, може да стане нещо, което да е с непоправими последици.

Когато сте ядосани, вие не мислите трезво. Не се знае какво можете да изречете и колко ще засегнете човека срещу вас. Много е възможно да кажете нещо, за което да съжалявате цял живот.

По принцип, въобще не трябва да се ядосвате и не бива да го позволявате. Дори да ви дразни нещо в момента, не е нужно да показвате яда си. Разбираемо е, че на всички се случва да „избухнат“ понякога, но това може да се контролира.

След като се успокоите, най-вероятно ще мислите по друг начин. Можете да бъдете сигурни, че като обмислите добре ситуацията, най-вероятно ще промените мнението си или ще забравите за яда си. Винаги се случва така, човешкият мозък е така устроен, че се опитва да забрави лошото и помни повече хубавите моменти. Времето лекува и почти всичко лошо се забравя. Докато сте ядосани на някого, вие не мислите за последиците. Много е вероятно още на другия ден или дори след няколко часа, да се чувствате по-добре и да видите цялата ситуация от друг ъгъл. Ако позволите на яда да ви заслепи, можете да направите нещо непоправимо и да съжалявате след това.

За да постъпите правилно и да не направите някоя глупост, най-добре е да се въздържате от каквито и да е действия и думи, докато сте афектирани. Каквото и да мислите в такъв момент, почти сигурно е, че по-късно ще видите нещата от друг ъгъл. Дори да не промените мнението си след това, по-добре е да се успокоите, да избистрите мислите си и тогава да решите как да постъпите.

Никога не си позволявайте да взимате каквито и да било решения, докато сте ядосани. Винаги трябва да обмисляте нещата, без да се влияете от емоциите си.

Докато сте ядосани, най-вероятно няма да осъзнавате това, което прочетохте дотук. Това е така, защото тогава няма да мислите трезво и да преценявате добре ситуацията. Дори да си спомните всичко, което прочетохте, много е вероятно в момента, в който сте ядосани да не го спазите и да решите че не важи за случая. Каквото и да мислите, просто се абстрахирайте и си спомнете, че трябва да изчакате! Каквито и мисли да ви се въртят в главата, усетите ли че сте ядосани или афектирани от нещо, не взимайте никакви решения, а чакайте! Това е единственото нещо, което трябва да направите в такъв момент, просто да чакате и когато се успокоите, тогава да помислите.

Когато човек е афектиран от нещо, той гледа от грешен ъгъл и не вижда нещата такива, каквито са в действителност. Всяко решение, взето в такъв момент, има голяма вероятност да е грешно.