Щастието е личен избор

НЕ ЛЪЖЕТЕ!

Лъжата се използва от абсолютно всички, винаги се е използвала и винаги ще се използва. Тя е вродена не само в хората, но и в животните. Всяко живо същество си служи с лъжа или хитрост, за да оцелее. Без нея не може и няма как да съществуваме в света, който познаваме.

Всеки знае, че да се лъже е лошо. На това ни учат родителите. В училищата също се обръща внимание на честността. Религията не прави изключение, няма значение от вярата – всички гласят едно и също – да се лъже е грешно. Въпреки това, хората непрекъснато лъжат. Едни си измислят истории и изричат безсмислени лъжи, някои го правят за печалба, други за да скрият нещо. Дали е хубаво да се лъже или не, зависи от гледната точка. В тази книга става въпрос за това, как да се чувствате добре и как де намерите пътя към щастието.

За да излъжете някого, трябва да имате причина. Веднага отпадат безсмислените и глупави лъжи. Много хора си измислят истории, за да се издигнат в очите на околните. Това е много глупаво и показва, че те се чувстват малоценни и им се налага да лъжат, за да се почувстват по-добре. Всъщност, това не им помага, а им вреди. Те постоянно измислят нови лъжи, оплитат се, непрекъснато се стремят да се издигнат в очите на околните, макар и за малко. Тези хора са много нещастни, може би изпитват леко удоволствие в момента, в който изричат поредната лъжа, но това е съвсем за кратко. През останалото време те не са никак щастливи. Тук идва и моментът на иронията. В стремежа си да изглеждат, като нещо повече пред другите, те постигат точно обратното. Колкото и умело да лъжат, накрая винаги истината излиза наяве и всички ги разкриват. Тези хора нямат много приятели, все пак никой не обича да контактува с лъжци. Те постоянно търсят нови запознанства и нови „жертви“, които да лъжат за кратък период, докато не ги усетят и не започнат да се отдръпват от тях. Разберете, че тези безсмислени лъжи са много глупави и безполезни. Ако се усетите, че понякога лъжете или преувеличавате, за да се хареса повече историята ви – спрете! Пред някой непознат може и да ви мине номера, но приятелите ви ще ви хванат все някога и няма да ви имат доверие, ще се съмняват в думите ви и няма да ви взимат насериозно. Вие също няма да се чувствате добре, защото ще знаете че това не е истина. Ако толкова искате да изглеждате в очите на околните по определен начин, опитайте се да го постигнете! Ако се стремите към дадено нещо и давате всичко от себе си, ще успеете някой ден и тогава няма да ви се налага да лъжете. Наистина ще сте щастливи и горди от себе си.

Друг вид лъжа е измамата. Тук вече става въпрос за нещо съвсем различно. Който лъже с цел измама, не го прави за да привлече вниманието върху себе си, а за негова собствена изгода. Някои ще кажат, че не е хубаво да се лъжат хората и да се печели от тях. Други ще изтъкнат факта, че непрекъснато ни лъжат навсякъде и ако сме честни, няма да постигнем нищо. Зависи от каква гледна точка ще погледнете, но като цяло, лъжата може да предизвика повече проблеми, отколкото да помогне.

Преценете сами за себе си, дали е необходимо да лъжете и какво ще спечелите от това. Напълно е възможно да постигнете нещо с лъжа, но как ще се чувствате след това? Ще изпитвате ли същото задоволство, каквото щеше да е, ако сте постигнали всичко честно и със собствени сили? Това е все едно да лъжете, докато играете покер. Може и да ви мине номера и да спечелите някоя ръка, но след това ще знаете, че не сте го постигнали сами и печалбата ви не е истинска. Освен това, дори да успее лъжата ви, ако продължите да я повтаряте, все някога ще ви разкрият. Разберат ли веднъж, че лъжете, околните вече няма да ви имат доверие и ще е много трудно да ги накарате да ви вярват отново.

Човек, който лъже често, не може да се прикрие. Колкото и успешни измами да има, винаги ще бъде разкрит. Такива хора се усещат, колкото и добри актьори да са. За някои трябва да мине повече време, докато бъдат разкрити. На други не им се удава лъжата и си личи от пръв поглед когато мамят. Това е индивидуално и зависи от много неща, но запомнете, че повечето лъжи винаги излизат наяве и ако лъжете постоянно, няма начин да не ви хванат за някоя.

Съществува и така наречената „благородна лъжа“, при която хората лъжат, за да предпазят някого от нещо. Аз съм против такъв тип лъжи и смятам, че винаги е по-добре да се казва истината, каквато и да е тя. Колкото и да се опитвате да предпазите някого или да му помогнете, лъжата си е лъжа и може повече да навреди, отколкото да бъде полезна. Зависи от ситуацията, но е добре да се избягват такива „благородни лъжи“. Разбира се в някой много критичен случай, когато няма друг начин, може да се излъже, за да се предотврати дадено нещастие. Винаги има изключения, но по принцип лъжата си е лъжа и трябва да се избягва.

Опитайте се винаги да казвате истината, каквато и да е тя! Ако смятате че на някой няма да му хареса и се притеснявате как ще реагира, проблема си е негов. Вие не можете да контролирате другите хора и не е нужно да ги манипулирате с лъжи. Много по-добре е да ви вярват и да знаят, че винаги казвате истината, да оставите такова впечатление сред околните. Ако лъжете често, никой няма да ви взима насериозно. Хората, които обичат да лъжат са в постоянно напрежение. Чудят се какво ново да измислят и как да се измъкнат от дадена ситуация, дори не помнят всичките си лъжи и започват да се оплитат. Те постоянно мислят за това. Замислете се, необходимо ли е да запълвате времето и мислите си с такива глупости, не е ли по-добре да правите нещо наистина значимо? Никога не си позволявайте да лъжете или да преувеличавате, освен в критични ситуации, когато няма друг начин. Сами ще се убедите с времето, колко по-добре ще се чувствате и как ще се промени отношението на другите хора към вас. Ако по принцип не лъжете, то тогава поздравления, значи вече сте осъзнали силата на истината и колко по-добре е да сте искрени.

Лъжата пречи, тя не ви помага. В някоя ситуация може и да допринесе за нещо, но мащабно погледнато, много повече ще загубите, ако често лъжете. Само който е честен, знае какви предимства му носи това и как хората се отнасят към него с уважение.