Щастието е личен избор

ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ СЪСТЕЗАТЕЛНОТО МИСЛЕНЕ!

Животът на повечето хора е едно състезание, съревнование с другите, за постигане на по-добри резултати. Почти всеки иска да изглежда в очите на околните, като нещо повече от това което е.

Да се съревновавате с другите и да искате да сте по-добри от тях не е добре. Може би си мислите, че ако не го правите, ще изостанете, но това не е така. Хората не са ваши съперници, те не са фактор, с който трябва да се съобразявате. Едно такова съревнование, ще ви накара да се чувствате малоценни и винаги да искате нещо повече. Никога не можете да станете като тези, на които искате да подражавате. Ако съумеете да „изпреварите“ някого, вие ще започнете да се състезавате с друг и винаги ще намирате нови и нови опоненти. Това няма как да ви накара да се чувствате добре, постоянно ще виждате вашите недостатъци и ще се стремите да бъдете различни. Непрекъснато ще се самосъжалявате и ще се възхищавате на другите. Разберете, че вие сте отделна личност. Не сте на състезание и няма защо да се чувствате по този начин.

Едно такова съревнование с околните, не само ще ви кара да се чувствате зле, но и ще ви дърпа назад, ще спре вашето развитие. Вие няма да се концентрирате върху себе си и върху изграждането на вашето щастие, а ще насочвате вниманието си към другите. Няма да можете да усетите щастливите мигове и да цените малките неща, ще се чувствате непълноценни, защото ще си представяте някой друг, който има повече от вас.

Ако се стремите да сте нещо повече от някого, значи му завиждате. Завистта е лошо чувство и няма как да ви помогне. Ако се радвате на успехите на другите и не се опитвате да се съревновавате с тях, ако не ви прави впечатление това, че имат повече от вас, вие ще се чувствате много по-добре.

Разбира се, това не означава че трябва да спрете да се развивате и да не се стремите да сте нещо повече от това, което сте в момента. Трябва да се усъвършенствате непрекъснато в сферата, която искате, но това не означава че е необходимо да се съревновавате с някого. Поставяйте си цели и ги преследвайте, докато не ги постигнете! Състезавайте се сами със себе си, не с околните. Ако не успеете в дадена област, опитайте пак или се пробвайте в друга! Ще намерите това, което ви кара да се чувствате добре и за което си заслужава да се борите. Не се състезавайте с другите, защото така ще пренебрегнете собствените си желания.

Не се натоварвайте излишно и никога не съжалявайте за това, че някой има нещо повече от вас! Не се огорчавайте и от факта, че смятате себе си за нещо повече от другите, а пък те притежават неща, които вие нямате. Гледайте само себе си! Не надничайте в чуждата паница, а във вашата собствена! Разберете, че ако се състезавате, никога няма да сте победители. Все ще си намирате нови и нови конкуренти. Единствено, ако се съревновавате сами със себе си, ще успеете да се радвате истински на успехите си и да продължавате напред, без да търсите нов опонент след всяка победа.

Състезателното мислене е грешно, то ще ви ограничи и ще забави постигането на вашите цели. Всяко едно съревнование с другите, ще ви накара да се концентрирате повече върху тях, отколкото върху себе си. Няма как да сте щастливи, ако постоянно се дразните от факта, че имате по-малко от околните.