Щастието е личен избор

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ!

Притеснението е свързано с несигурност и страх от бъдещето. Хората се притесняват непрекъснато за почти всичко. Очакват да се случи нещо лошо и са в напрежение, защото пред тях стои една неизвестна съдба.

Да се притеснявате, означава да очаквате нещо лошо. Самото притеснение е признак на несигурност. Всъщност притеснението понякога може да бъде от полза, то помага да се концентрирате върху дадено събитие и да дадете всичко от себе си, за да се получи както трябва. Това несъмнено е добре, но може да се нарече по-скоро желание за добре свършена работа, а не притеснение.

Тук ще обърнем повече внимание на излишните притеснения, които изпитват почти всички. Не може да не ви се е случвало, да се тормозите и измъчвате за нещо, което след това да е минало без проблеми. Когато всичко приключи, разбирате че сте се притеснявали напразно. Това е достатъчно доказателство, за да разберете, че притеснението е нещо напълно излишно и нежелателно. То може само да доведе до стрес или нещо по-лошо. След като всичко мине както трябва, вие си казвате „за какво се притеснявах толкова?“. Възможно е и развоят на събитията да не е добър и да не се случи това, което сте очаквали, но въпреки това притеснението пак е излишно. Какво като сте се притеснявали и не сте постигнали желаният резултат? Ако не се бяхте притеснявали, пак нямаше да го постигнете, но нямаше и да се тормозите толкова. Освен това при неуспех, ще се чувствате още по-зле, ако преди това сте изпитвали и притеснения.

Самият неуспех не бива да ви притеснява и трябва да го възприемате като нещо поучително. Да се притеснявате за нещо, което още не се е случило е абсолютна глупост. Дори е възможно, ако прекалено много се притеснявате, да предизвикате така събитията, че наистина да се случи нещо лошо. Винаги мислете положително за бъдещето, притеснението е точно обратното и трябва да го изкорените от себе си!

За да престанете да се притеснявате, започнете да очаквате да се случи нещо добро. Това го решавате вие, защото не знаете какво ще се случи. Няма как да знаете бъдещето, само можете да предполагате дали изхода от дадена ситуация ще е добър или лош. Трябва да сте с положителна нагласа винаги и за всичко! Може би някои от вас ще си помислят, че не е добре да се очаква прекалено много, защото можете да се разочаровате повече, ако не се случи това, което очаквате. Това не е вярно, ще се притеснявате повече само, ако не спазвате написаното в тази книга. След като се научите да се контролирате и да правите нещата както трябва, вие няма да се притеснявате при неуспех, защото въобще няма да го приемате като такъв. Ще гледате на провала като на предизвикателство и като на нещо, което ви е помогнало и поучило. Ако се научите да мислите по този начин, вашите притеснения се обезсмислят. Трябва да цените всичко и да виждате доброто навсякъде, да се опитвате непрекъснато да търсите хубавото в нещата и да го намирате! Само ако не го търсите няма да го намерите.

Самото притеснение ви тласка към очакването на нещо лошо. Независимо от крайният изход на дадена ситуация, притеснението преди нея е излишно и може само да ви навреди.