Щастието е личен избор

НЕ СЕ РАЗОЧАРОВАЙТЕ!

Разочарованието е до болка познато на всеки. Няма човек, който да не се е чувствал отчаян в даден момент и да не е изпитал горчивината на поражението.

Да се чувствате разочаровани и огорчени е напълно нормално и естествено. Въпреки това, трябва да се опитате да премахнете това чувство. То няма как да ви помогне, излишно е и ще се наложи да вземете мерки срещу него.

Разочарованието може много да ви навреди. Представете си, ако след даден неуспех, вие се почувствате като пораженци и се откажете. Много е вероятно, ако опитате отново, да успеете да постигнете това което целите, защото вече имате по-ясна представа, знаете как да подходите и от какви грешки да се предпазите. Ако се разочаровате и се отказвате при всеки неуспех, вие ще прекъсвате пътя си към успеха още в неговото начало.

Възприемайте поражението като предизвикателство! След като не успеете, опитайте пак! Борете се и никога не се предавайте, за каквото и да било! Такъв е животът, това е неговия смисъл – необходимо е непрекъснато да се борите и постоянно да се развивате.

Въпреки всичко, не винаги трябва да продължите да се борите за същото нещо, в което сте претърпели неуспех. Може би това не е било вашето призвание и сте получили знак, че е грешка да се занимавате с него. В повечето случаи няма да успеете да уцелите от първия път това, което ще правите най-добре и което ще ви накара да се чувствате щастливи. Трябва да опитвате постоянно и след всеки провал да анализирате ситуацията, да не се разочаровате и да анализирате грешките си. Да прецените дали това е нещото, което наистина искате да правите. Ако мислите, че сте на прав път, тогава опитвайте, стремете се непрекъснато да постигате целите си, без да се отказвате!

Никога не се отчайвайте, не си позволявайте да се предавате! Само този, който не греши, не постига успехи. Ако не сте доволни от това, което сте постигнали и имате зад гърба си някакви провали, значи трябва да продължите – със сигурност ще имате още повече провали, но това е добре, защото колкото повече се проваляте, толкова повече ще печелите. Не печели само този, който не опитва. Не се страхувайте от загубата, защото тя съпътства успеха. Спомням си една мисъл, която бях чел преди време: „ако опиташ, може да загубиш, ако не опиташ, значи вече си загубил“. По-добре не може да бъде казано. Не трябва да се страхувате от провала, а да го приемате като нещо нормално, което се намира на пътя ви към успеха. Гледайте на него като на камък, в който се спъвате, ставате и продължавате! Ако ви е страх от разочарованието, вие ще спрете пред камъка и няма да продължите, осмелите ли се, тогава може и да се спънете, но ще се изправите отново и ще поемете по пътя напред.

Има и друг вид разочарования – например ако вашият любим футболен отбор загуби. При тях вие нямате контрол над ситуацията и не можете да направите нищо. В такива случаи не трябва да приемате загубата присърце, тя вече е факт и няма как да я премахнете, за това е най-добре да продължите напред, без да се притеснявате за неща, които не са под ваш контрол.

Разочарованията са пряко свързани със страха ви от тях. Ако се пазите, може би няма да бъдете разочаровани много, но няма и да постигнете много. Ако гледате на неуспеха, като на нещо положително, което ви прави по-силни, тогава вие ще го посрещате без притеснение, ще го чакате и ще се радвате, че можете да станете още по-могъщи от поредното „разочарование“.