Щастието е личен избор

НЕ СЪЖАЛЯВАЙТЕ ЗА НИЩО!

Всички съжаляват за какво ли не, за неосъществени желания, нереализирани проекти и т.н. Това е напълно нормална човешка реакция. Да не е доволен някой от нещата, които са се развили по нежелан за него начин е естествено чувство. Всеки би заявил, че не е нормално хората да се радват на неуспехите си, нали!

Естествено, че не е нормално да се радвате, ако се случи нещо, което не искате. Няма как да стане, но въпреки това не трябва и да съжалявате. Ако съжалявате за нещо, значи се концентрирате върху загубата, а не върху поуката и възможността да извлечете полезното от ситуацията. Да съжалявате за нещо, каквото и да е то, е крачка назад. Това е грешно и непотребно чувство, което ви отдалечава от щастието.

Съжалението и отчаянието не помагат, те няма как да доведат до позитивни мисли и да ви накарат да се чувствате добре. Колкото повече съжалявате за дадено нещо, толкова повече се зареждате с негативни емоции и не позволявате на съзнанието си да намери и да извлече доброто от ситуацията.

„Всяко зло за добро“ е казал народът. В тази мисъл има много истина и ако я разберете правилно, ще постигнете нещо много голямо. Ще премахнете негативното си мислене и ще позволите на ума ви да търси онова, което повечето хора с грешно мислене не откриват. Само с отстраняване на негативните и лоши емоции и мисли, ще успеете да откриете добрите и положителни качества във всичко.

Ако се върнете назад във времето и си спомните някоя неприятна ситуация, в повечето случаи ще откриете, че тя ви е помогнала. Или е довела до нещо по-добро, или ви е научила да не повтаряте същата грешка. Каквото и да е станало, то не е толкова лошо, колкото сте си мислили в момента, когато се е случило. Когато човек погледне в миналото, той вижда положителното в спомените си и се концентрира повече върху него. Това е така, защото мозъкът е устроен по такъв начин, че се опитва да ни защити от неприятните спомени. Сигурно ви е направило впечатление, че когато някой говори за миналото, винаги казва че преди е било по-добре. Няма значение кой в какъв период е живял и по какъв начин, всеки си мисли че преди всичко е било по-добро, с някои изключения разбира се. Мозъкът се опитва да забрави всичко лошо и извежда на преден план в спомените хубавите моменти. Това е реакция за самозащита, която умът ни използва много умело и точно за това ставаше дума дотук.

Въпреки че мозъкът ви се стреми да ви покаже хубавите моменти, вие също не трябва да спирате да се опитвате да го правите. Не само за старите спомени, а и за нещата които се случват в момента, за тези които са се случили наскоро и за бъдещите ситуации. За всичко трябва да мислите по положителен начин.

Наскоро четох една статия за хора, които са станали милионери, благодарение на това че са ги уволнили от работата им. Те не са се отчаяли и са продължили напред, като са намерили това, което ги прави щастливи и са открили призванието си. Когато са били уволнени, тези хора са се чувствали зле, мислили са че това е края на кариерата им и че няма да постигнат нищо. Сега едва ли мислят по този начин? Това е един чудесен пример за това, че всяка лоша ситуация може да доведе до друга, много по-добра. Много често се случва нещо неприятно, за да дойде друго, много по-приятно и положително.

Каквото и да ви се случи, не гледайте на него като на нещо лошо – каквото и да е, няма значение! Винаги търсете доброто във всичко, абсолютно винаги, и ще се убедите сами, че това ще ви помогне много.

Гледайте на лошите ситуации като на добри и поучителни, като на такива, които ще доведат до други, по-добри и ще отключат вратата към вашето щастие! Те са лоши, само ако ги възприемате като такива. Успеете ли да ги разбирате и да извличате ползата от тях, те ще ви послужат като трамплин и ще ви изтласкат напред към щастливото бъдеще. Никога не съжалявайте за нищо, защото това няма как да ви помогне и може само да ви навреди.