Щастието е личен избор

НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ!

Често хората се оплакват пред другите за работа, здраве, пари и т.н. Това е съвсем естествено и всеки го прави без да се замисли. Някои го правят рядко, други постоянно. Когато се оплаква, човек се опитва да сподели своето страдание с другите, търсейки съжаление и подкрепа.

Как се отразява това върху вас и има ли смисъл да се оплаквате? Отговорът е НЕ, да се жалвате пред някого е не само ненужно, но и вредно. Иронията е в това, че в стремежът си да се почувства по-добре, оплакващият се си вреди и наслагва в съзнанието си лоши мисли, които му пречат да е щастлив.

Когато се оплаквате, вие не само натоварвате човека отсреща с негативни емоции и мисли, а вредите и на себе си. Самото разсъждаване върху лошите неща, които са ви се случили, ви кара да се чувствате зле. Не си мислете, че като споделите болките си, ще ви олекне – това е глупаво и неразумно вярване. Трябва да се концентрирате само върху положителното и да избягвате лошите спомени. Когато се оплаквате, вие се концентрирате върху нещо, което ви кара да страдате. Това е все едно да паднете в дупка и вместо да се изкачите нагоре, да дълбаете надолу. Оплакването ви кара да се връщате към лошите спомени и да ги затвърждавате още повече в съзнанието си, а фактът че ги предавате на друг човек, може да го накара да се чувства зле и той.

Щом се оплаквате, значи гледате лошото в дадената ситуация и не се концентрирате върху хубавата и страна. Всичко има добра и лоша страна, трябва да търсите добрата! Оплакването прави точно обратното. При него не само фокусирате вниманието си върху лошото, но и се опитвате да го изкарате на преден план, показвайки го пред другите.

Вместо да се оплаквате, намерете тази част от „проблема“, която е положителна и говорете за нея. Например, да предположим че сте загубили пари. Не е нужно да се жалвате и да търсите съжаление. В повечето случаи никой няма да ви съжали, дори някой може да се зарадва, но вас това не ви интересува в конкретната ситуация. Докато се оплаквате за загубата си, със сигурност няма да се чувствате добре. Ще си припомняте колко пари сте загубили, какво сте искали да си купите с тях и колко трудно сте ги спечелили. Колкото и да се оплаквате, ситуацията няма да се промени и парите няма да се появят пред вас. Човекът отсреща, дори да ви съжали, няма да може да направи нищо. Най-вероятно ще развалите и неговото настроение, ако ви е приятел. В такава ситуация е много по-добре да подходите разумно и по начин, който ще ви накара да се чувствате по-добре. Споделете колко пари сте загубили и кажете, че може би е за добро! Изтъкнете факта, че е възможно тези пари да бъдат намерени от някой, който има по-голяма нужда от тях! Споделете, че не се притеснявате и ще ги изкарате отново, че парите не са най-важното нещо и няма смисъл да се тревожите. Забележете разликата – в първият случай, когато се оплаквате, вие натоварвате себе си и човека срещу вас. Във вторият случай разсъждавате в положителна насока, търсейки добрата страна на ситуацията. Човекът срещу вас може да остане изненадан, защото той най-вероятно ще разсъждава по първия начин, но вие не трябва да го слушате, а да му обясните това, което прочетохте дотук. Не само ще се почувствате по-добре, а и ще накарате слушателя ви да се замисли.

Няма полза да се оплаквате за каквото и да било, нито да карате другите хора да ви съжаляват и да ги натоварвате с проблемите си, които са „проблеми“, само ако ги възприемате като такива. По-добре е да ги наричате „предизвикателства“ или „изпитания“, защото те са точно такива. Ако наречете нещо „проблем“, значи се примирявате с него, ако го наречете „предизвикателство“, не само че не се примирявате, а очаквате да се справите с него и да извлечете полза, като се поучите от ситуацията.

Ако някой се оплаква, значи се е примирил и търси съжаление. Ако някой търси съжаление, значи не гледа към доброто и не търси щастието. Да търсите съжаление е равносилно на това да търсите страдание и нещастие.